Európai Határ Menti Polgárok Szövetsége

A határok a holnap Európájának középpontjában

Az Association of European Border Regions (AEBR), a Mission Opérationnelle Transfrontalière (MOT) és a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) 2020. június 16-án megalapította az Európai Határ Menti Polgárok Szövetségét, amelynek célja, hogy előmozdítsa a határokon átnyúló együttműködést az összes európai határ mentén.

Európa fordulóponthoz érkezett. Az EU-nak a 2021-2027-es időszakra olyan időpontban kell elfogadnia a költségvetését és meghoznia döntéseit, amikor a világ egy példátlan válságon megy keresztül. Az újra-nacionalizáló tendenciákkal szembesülve kell az állampolgárok számára felmutatnia az együttműködés és az integráció hozzáadott értékét: a közös politikákból származó közjót.

A határ menti térségekben él az európai lakosság 30%-a. Mindennap 2 millió ember lépi át a határt, munkahelyére indulva. Ők azoknak a lehetőségeknek az elsődleges élvezői, amiket a nyitott határok nyújtanak a lakosságnak és a vállalkozásoknak. Ezek a térségek az új gazdasági és ökológiai modellekre történő áttérés, az állampolgári részvétel, a válságkezelés és a területi kohézió laboratóriumai. Ezek azok a területek, ahol az európai polgárok közvetlenül tapasztalhatják meg azokat az előnyöket, amelyeket az EU hozott el nekik. Ugyanakkor a határtérségek polgárait érinti a legmélyebben a határok lezárása is.

A válság elsőként a határokat érintő koordinálatlan intézkedéseket, az együttműködést elutasító beavatkozásokat eredményezett, a következmények elemzése nélkül; ugyanakkor ugyanez a válság életet adott az együttműködés számos formájának, és rámutatott a határon átnyúló kölcsönös függésre és szolidaritásra, amelyet most erősíteni, továbbszervezni kellene, a határtérségek sajátos valóságát tiszteletben tartó uniós és nemzeti szakpolitikák segítségével.

A határmenti helyi és regionális önkormányzatok megfelelő kompetenciákat, forrásokat, meggyorsított eljárásokat kívánnak saját maguk és az általuk létrehozott határon átnyúló szervezetek számára annak érdekében, hogy a határon átnyúló projektjeik útjában álló akadályokat legyőzhessék – ahogy ezt a Franciaország és Németország által aláírt Aacheni Egyezmény kiemeli.

Mi, az AEBR, a CESCI és a MOT, a határtérségek állampolgárainak szövetségét kezdeményezzük, egész Európából meghívva a határon átnyúló szervezeteket a csatlakozásra. A szövetség kialakítását most indítjuk el, és a folyamatot a november 9-10-én Párizsban megrendezendő Határok Fórumán zárjuk le.

Az Európai Bizottság ambiciózus javaslatokat fogalmazott meg a 2020 utáni Európai Területi Együttműködésre vonatkozóan. Arra kérjük az európai és nemzeti hatóságokat, hogy az elkövetkező napokban és hónapokban meghozandó döntéseikkel biztosítsanak megfelelő költségvetést, és alakítsanak ki olyan európai szakpolitikai kereteket, amelyek figyelembe veszik a határtérségek sajátosságait.

Felhívjuk az államokat, hogy a kormányközi egyeztetési folyamat során koordinálják lépéseiket a területi együttműködés kihívásainak támogatása érdekében. Felhívjuk Franciaországot és Németországot, hogy régre visszanyúló együttműködésük szellemiségének megfelelően és soron következő uniós elnökségük keretei között mutassák meg az előre vezető utat, összehangolva erőfeszítéseiket az Aacheni Egyezményben, valamint más európai népek között aláírt, a határtérségek koordinált fejlesztését segítő megállapodásokban rögzített megközelítés támogatása érdekében.

A határtérségek Európa szívét jelentik. Ezek a térségek jelzik legjobban a válságokat, de egyben erőforrások is lehetnek ezen válságok leküzdéséhez és a holnap Európájának megalkotásához, amelynek szereplői együttműködnek mind vertikálisan, az önkormányzatoktól az EU szintjéig, mind horizontálisan, a határokon át. A nemzetek szolidaritása és az európai állampolgárság a határtérségekben formálódik, és ezért ma az európai kohézió a tét!

Kapcsolat: info@aebr.eu; mot@mot.asso.fr; cesci@cesci-net.eu

A szövetséghez történő csatlakozáshoz és aláíráshoz KATTINTSON IDE!

 

Feliratkozás Hírlevélre

//2020.08.17.

 

A B-solutions kezdeményezés megnyitotta a 3. pályázati felhívását, amelynek során a pályázók támogatást kérhetnek a határokon átnyúló együttműködés adminisztratív és jogi akadályainak leküzdését célzó tevékenységeikhez.
A pályázat benyújtásának határideje: 2020. szeptember 21. További információk itt érhetők el: https://www.b-solutionsproject.com/call-for-proposals
//2020.08.14.

A Pálfi István Régiófejlesztési Alapítvány – a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával – idén is meghirdeti a Pálfi István Ösztöndíj Programot a magyarországi, valamint határon túli államokban működő felsőoktatási intézményekben 4. és 5., illetve MSc évfolyamon tanuló hallgatók, továbbá doktori képzésben részt vevő hallgatók, doktori abszolutóriummal rendelkezők, illetve doktorjelöltek számára.
A pályázatok benyújtási határideje 2020. szeptember 30. Részletek itt olvashatóak.

//2020.07.13.

Megjelent a Bizottság nyilvános konzultációja a közlekedés jövőjéről. A konzultáció itt érhető el és 2020. szeptember 23.-ig tölthető ki.

//2020.06.16.

Az Association of European Border Regions (AEBR), a Mission Opérationnelle Transfrontalière (MOT) és a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) 2020. június 16-án megalapította az Európai Határ Menti Polgárok Szövetségét, amelynek célja, hogy előmozdítsa a határokon átnyúló együttműködést az összes európai határ mentén.

//2020.02.11.

Stratégiai együttműködési megállapodást írtunk alá az Ukrán Tudományos Akadémia Közgazdasági és Jogi Intézetével és az Ungvári Nemzeti Egyetem Jogi Karával az ukrán határ menti együttműködések támogatásáról. Az eseményhez tudományos ülés és egy közigazgatási képzés is kapcsolódott.

Hírarchívum