Határon Átnyúló Területi Monitoring – 2. szeminárium

 

2014. szeptember 30-án, Budapesten a Francia Intézet konferenciatermében, a CESCI, a Mission Opérationnelle Transfrontalière (MOT) és a Francia-Magyar Kezdeményezések Egyesületének (INFH) társszervezésében került megrendezésre a Határon Átnyúló Területi Monitoring – 2. szeminárium című rendezvény. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Francia Intézet támogatásával megvalósult szeminárium egy 2012-ben, Nancyban indult kezdeményezés folytatása volt, annak eredményein alapult.

A megjelenteket Hervé Ferrage, kulturális és együttműködési tanácsosa, a budapesti Francia Intézet igazgatója, Magyar Levente, gazdaságdiplomáciai helyettes államtitkár (Külgazdasági és Külügyminisztérium), Olivier Denert, a MOT főtitkára, valamint Martín Guillermo Ramírez, az AEBR (Európai Határrégiók Szövetsége) főtitkára köszöntette. Az első panel során az előadók különböző szempontok alapján ismertették a megfelelő statisztikai adatok és az állandó területi monitoring hiánya által okozott nehézségeket. James Scott a Kelet Finnországi Egyetem Karélia Intézetének professzora, valamint a Határtani Egyesület (Association of Borderland Studies) ügyvezető titkára képviselte a kutatási területet, míg Gilles Toutin Területi Egyenlőségért Felelős Főbizottság (CGET-Commissariat général à l’égalité des territoires) munkatársa a területi monitoring nézőpontjából ismertette a legfontosabb akadályokat. A területi tervezés során felmerülő nehézségeket Jaschitz Mátyás, a CESCI tervezési igazgatója mutatta be, míg Ieva Kalnina az INTERACT fejlesztő-oktatója az ETE programok értékelése során használt adatgyűjtési folyamatról és a folyamat során felmerülő akadályokról beszélt. Az előadók rámutattak a téma szempontjából releváns problémákra és egyöntetűen hangsúlyozták a határon átnyúló együttműködés szükségességét.

A második panel keretében a határon átnyúló területi monitoring olyan európai jó példái kerültek bemutatásra, melyek iránymutatást adhatnak a közép-európai együttműködés megteremtéséhez. Nuño Almeida, a Norte de Portugal-Castilla y León és a Norte de Portugal-Galicia munkacsoport biztosa ismertette a galícia és észak-portugál statisztikai atlaszt, majd Daniel Svärd, Skåne Region projektmenedzsere és osztályvezetője mutatta be a svéd-dán határon megvalósított Örestat modellt. Manuela Studer, Bázel kanton projektmenedzsere, valamint Peter Mowitz, Rheinland-Pfalz tartomány projektmenedzsere a francia-német-svájci részvétellel kidolgozott SIGOR-GISOR modellről beszélt, míg Ralf P. Meyer Aachen régió regionális fejlesztési ügynökségének projektmenedzsere a német-holland-belga együttműködésen alapuló „Locator: határtalan információk vállalkozásoknak” című projektet mutatta be.

A harmadik, egyben záró panel célja az volt, hogy meghatározza az európai intézmények szerepét a sikeres területi monitoring kereteinek megteremtésében. Olivier Denert, a MOT főtitkára bemutatta a francia Területi Egyenlőségért Felelős Főbizottság által a szomszédos országokkal partnerségben, a Nancy kezdeményezés eredményeként kialakított rendszert. A Nancy szeminárium tehát megindította a folyamatot, a Budapesti kiterjeszti azt Közép-Kelet Európa területére, míg a következő lépések az olasz és luxemburgi elnökség keretében várhatók. Ennek fényében Jean-Claude Sinnner, kormányzati tanácsadó (The Grand Duchy of Luxemburg) ismertette a luxemburgi elnökség releváns céljait és terveit, végül Nathalie Verschelde az Európai Bizottság Regionális Politikáért Felelős Főigazgatóság, Határon átnyúló együttműködésekért felelős osztályának osztályvezető helyettese reflektált a korábban hallottakra, valamint kitért az Európai Bizottság szerepére. Beszédében hangsúlyozta a területi monitoring fontosságát az európai területi együttműködés megvalósítása tekintetében.

A szeminárium Ocskay Gyula a CESCI főtitkárának köszönő szavaival zárult.

A szemináriumon elhangzott előadások és további hasznos információk ide kattintva érhetők el.

 

Feliratkozás Hírlevélre

//2020.10.19.

Milyen előnyei vannak a határokon átnyúló együttműködésnek? Hogyan és miért használjuk ezt az eszközt? Hogyan járulnak hozzá ezek az együttműködési projektek az Európai Térség kiépítéséhez és megbékéléséhez?

Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a 2020. október 28.-án 17:00 órától tartandó, "A határokon átnyúló együttműködés előnyei az európai építkezés számára – 100 évvel Trianon után" című webinárium, amelynek a CESCI társszervezője.

További információ és ingyenes regisztráció itt.

//2020.08.17.

 

A B-solutions kezdeményezés megnyitotta a 3. pályázati felhívását, amelynek során a pályázók támogatást kérhetnek a határokon átnyúló együttműködés adminisztratív és jogi akadályainak leküzdését célzó tevékenységeikhez.
A pályázat benyújtásának határideje: 2020. szeptember 21. További információk itt érhetők el: https://www.b-solutionsproject.com/call-for-proposals
//2020.08.14.

A Pálfi István Régiófejlesztési Alapítvány – a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával – idén is meghirdeti a Pálfi István Ösztöndíj Programot a magyarországi, valamint határon túli államokban működő felsőoktatási intézményekben 4. és 5., illetve MSc évfolyamon tanuló hallgatók, továbbá doktori képzésben részt vevő hallgatók, doktori abszolutóriummal rendelkezők, illetve doktorjelöltek számára.
A pályázatok benyújtási határideje 2020. szeptember 30. Részletek itt olvashatóak.

//2020.07.13.

Megjelent a Bizottság nyilvános konzultációja a közlekedés jövőjéről. A konzultáció itt érhető el és 2020. szeptember 23.-ig tölthető ki.

//2020.06.16.

Az Association of European Border Regions (AEBR), a Mission Opérationnelle Transfrontalière (MOT) és a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) 2020. június 16-án megalapította az Európai Határ Menti Polgárok Szövetségét, amelynek célja, hogy előmozdítsa a határokon átnyúló együttműködést az összes európai határ mentén.

Hírarchívum