Kormányzási Műhely beszámoló

 

A 2017 szeptemberében induló hat részes műhelysorozat 2018. május 16.-án Olivier T. Kramsch előadásával fejeződött be. A sorozat első öt részét a CESCI és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közösen szervezte a KÖFOP-2.1.2 - VEKOP-15-2016-00001 projekt keretében, míg a hatodik záró műhelyt a CESCI egyedül szervezte. Az utolsó kormányzati műhely vendégelőadója Olivier Thomas Kramsch a holland Radboud Egyetemprofesszora volt.

A kormányzási műhelyek sorozatának célja az olyan határokon átnyúló kormányzáshoz kapcsolódó kérdések és témák elemzése volt mint például a határok, a határ menti területek, az állami szuverenitás, a határokon átnyúló együttműködés és a geopolitika. A workshopok során a határokon átnyúló tanulmányok legelismertebb és leghatékonyabb kutatóit hívtuk meg.

Az első workshopot Jean Peyrony tartotta, aki gyakorlati szempontból mutatta be a határokon átnyúló kormányzás intézményi szempontjait. James W. Scott professzor volt a második alkalom előadója, aki a határokkal kapcsolatos folyamatokról és a határokon átnyúló együttműködés különböző formáiról beszélt. Anssi Paasi a harmadik workshopon adott elő, ahol hangsúlyozta a területi identitás kérdését, valamint a szuverenitás, a határok és a kormányzat problémáit. A negyedik workshop David Newmannal a geopolitikával, a nemzetközi kapcsolatokkal és a globalizáció keretein belüli határokon átnyúló folyamatokkal foglalkozott. Katy Hayward a Brexit kérdését és az észak-írországi határ lehetséges jövőbeni alternatíváit, valamint az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határokon átnyúló együttműködést elemezte.

A záró műhely elméleti szempontból közelítette meg a határokat és a határokon átnyúló együttműködés kérdéseit. Az előadó bemutatta a "B/ordering space" című könyvét, amelyet két másik kiemelkedő határkutatóval – Henk van Houtummal és Wolfgang Zierhofeval – közösen írt. Ebben a könyvben a szerzők megpróbáltak elmozdulni a határtanulmányok területén uralkodó hegemonista naturalizmustól, és bevezették a társadalmi konstruktivista szempontot. Eszerint a határokat nem materialista szempontból szigorú "vonalakként" értelmezik, hanem inkább hatalmas és mélyreható társadalmi konstrukciókként, képzetekként, narratívákként kezelik.

Kramsch

Az előadó a posztkoloniális elméletekkel kombinálta a határelméleteket, ami egy egyedülálló megközelítés volt a műhelysorozatban és erős kritikát fogalmazott meg az EU-ról a feltételesség és a csatlakozási folyamat stratégiája miatt, ahol az új tagjelölt országoknak erős hatalmi viszonyokba kellene integrálódjanak.

Továbbá az előadó kritikusan vizsgálta a tudósok és az oktatók szerepét is. Pontosabban, szerinte a tudósoknak felelősséget kell vállalniuk a világban lévő nyomorúságért és nem elégedhetnek meg puszta helyzetleírással. Ez azt jelenti, hogy felelősséget kell vállalniuk a tudományos munkásságukért, gondolkodásukért és írásaikért; provokatívnak kell lenniük, ki kell lökniük a határtudományokat a mai holtpontból.

Az Olivier Thomas Kramsch kormányzási műhely volt a sorozat utolsó ülése, de azoknak, akik érdeklődnek a határokon átnyúló kérdések és a határtanulmányok iránt, lehetőségük lesz arra, hogy az összes előadás írott változatát elolvassák.

Forrás és kép forrása: CESCI

Feliratkozás Hírlevélre

//2018.10.25.

2018. szeptember 18-án került megrendezésre Brüsszelben az európai területi társulások jóváhagyó hatóságainak éves találkozója, amelynek során átadták a Pálfi István-díjat is. 2018-ban a magyar díjazott Csalagovits Imre, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője, a külföldi díjazott pedig, Dirk Peters, az Európai Bizottság Regionális főigazgatóságának vezető szakértője.

//2018.10.25.

EuroAccess - Új online információs pontot és keresőeszközt indítottak el, ahol több mint 200 EU finanszírozású program közt lehet keresni. A platform itt érhető el.

//2018.10.25.

Projektünk, a SECCo2 – Youth for cross-border partnership and cohesion of the EUSDR and EUSAIR,meghívást kapott az 5. Danube Participation Day-re, amelyet október 17-én tartottak Szófiában, Bulgáriában. Munkatársunk, Hüse-Nyerges Enikő, projektmenedzser a délutáni ülés során bemutatta a kezdeményezést az érdeklődőknek.

//2018.08.01.

Megjelent a "Jogi akadálymenetsítés a V4-es országok között" című projektünk első tanulmánya. Az Északi Tanácsról készült angol nyelvű elemzés ide kattintva érhető el.

//2018.07.13.

Idén második alkalommal került megrendezésre az ABS világkonferenciája, melynek ez alkalommal Bécs és Budapest adott otthont. A tegnapi nap folyamán, a Bécsből Budapestre tartó út során tanulmányutat szerveztünk a Sankt Margarethen-i és a sopronkőhidai határátkelőhely melletti 1989-es Pán-európai Piknik Emlékhelyre.
A helyszínen három egymást követő előadást hallgathattak meg az érdeklődők: Bartók Béla a kommunista határrezsim sajátosságait ismertette, Nagy László a határnyitás eseményeit, körülményeit mesélte el, míg Ocskay Gyula előadása hidat képezett a történelmi események és a jelen között, hiszen ő a magyar határok mentén az elmúlt 30 évben bekövetkezett fejleményekről, a határ menti együttműködés mai helyzetéről beszélt.

Hírarchívum