Kormányzási Műhely beszámoló

 

A 2017 szeptemberében induló hat részes műhelysorozat 2018. május 16.-án Olivier T. Kramsch előadásával fejeződött be. A sorozat első öt részét a CESCI és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közösen szervezte a KÖFOP-2.1.2 - VEKOP-15-2016-00001 projekt keretében, míg a hatodik záró műhelyt a CESCI egyedül szervezte. Az utolsó kormányzati műhely vendégelőadója Olivier Thomas Kramsch a holland Radboud Egyetemprofesszora volt.

A kormányzási műhelyek sorozatának célja az olyan határokon átnyúló kormányzáshoz kapcsolódó kérdések és témák elemzése volt mint például a határok, a határ menti területek, az állami szuverenitás, a határokon átnyúló együttműködés és a geopolitika. A workshopok során a határokon átnyúló tanulmányok legelismertebb és leghatékonyabb kutatóit hívtuk meg.

Az első workshopot Jean Peyrony tartotta, aki gyakorlati szempontból mutatta be a határokon átnyúló kormányzás intézményi szempontjait. James W. Scott professzor volt a második alkalom előadója, aki a határokkal kapcsolatos folyamatokról és a határokon átnyúló együttműködés különböző formáiról beszélt. Anssi Paasi a harmadik workshopon adott elő, ahol hangsúlyozta a területi identitás kérdését, valamint a szuverenitás, a határok és a kormányzat problémáit. A negyedik workshop David Newmannal a geopolitikával, a nemzetközi kapcsolatokkal és a globalizáció keretein belüli határokon átnyúló folyamatokkal foglalkozott. Katy Hayward a Brexit kérdését és az észak-írországi határ lehetséges jövőbeni alternatíváit, valamint az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határokon átnyúló együttműködést elemezte.

A záró műhely elméleti szempontból közelítette meg a határokat és a határokon átnyúló együttműködés kérdéseit. Az előadó bemutatta a "B/ordering space" című könyvét, amelyet két másik kiemelkedő határkutatóval – Henk van Houtummal és Wolfgang Zierhofeval – közösen írt. Ebben a könyvben a szerzők megpróbáltak elmozdulni a határtanulmányok területén uralkodó hegemonista naturalizmustól, és bevezették a társadalmi konstruktivista szempontot. Eszerint a határokat nem materialista szempontból szigorú "vonalakként" értelmezik, hanem inkább hatalmas és mélyreható társadalmi konstrukciókként, képzetekként, narratívákként kezelik.

Kramsch

Az előadó a posztkoloniális elméletekkel kombinálta a határelméleteket, ami egy egyedülálló megközelítés volt a műhelysorozatban és erős kritikát fogalmazott meg az EU-ról a feltételesség és a csatlakozási folyamat stratégiája miatt, ahol az új tagjelölt országoknak erős hatalmi viszonyokba kellene integrálódjanak.

Továbbá az előadó kritikusan vizsgálta a tudósok és az oktatók szerepét is. Pontosabban, szerinte a tudósoknak felelősséget kell vállalniuk a világban lévő nyomorúságért és nem elégedhetnek meg puszta helyzetleírással. Ez azt jelenti, hogy felelősséget kell vállalniuk a tudományos munkásságukért, gondolkodásukért és írásaikért; provokatívnak kell lenniük, ki kell lökniük a határtudományokat a mai holtpontból.

Az Olivier Thomas Kramsch kormányzási műhely volt a sorozat utolsó ülése, de azoknak, akik érdeklődnek a határokon átnyúló kérdések és a határtanulmányok iránt, lehetőségük lesz arra, hogy az összes előadás írott változatát elolvassák.

Forrás és kép forrása: CESCI

Feliratkozás Hírlevélre

//2018.06.19.

2018. június 18-án negyedik alkalommal szervezte meg a két ország nagykövetsége, Szentgotthárd Város Önkormányzata és a CESCI a magyar-szlovén együttműködéseket támogató rendezvényét, a Szentgotthárdi fórumot, melynek központi témája a periférikus, elnéptelenedő térségek gazdasági és társadalmi fejlesztésének eszközrendszere, az agráriumtól az alkonygazdaságon keresztül a turizmusig. A délutáni paneleket ezúttal a konkrét határtérség problémáinak, fejlesztési lehetőségeinek szenteltük. Részletek itt olvashatók.

//2018.06.07.

Május 30-31-e között került megrendezésre Tivatban a 10. Nemzetközi Ifjúsági Fórum és Konferencia. Az Európai Határrégiók Egyesülete (Association of European Border Regions - AEBR), a CESCI Balkans, a Goriziai Nemzetközi Szociológiai Intézet (The Institute of International Sociology of Gorizia - ISIG) és a budapesti székhelyű Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) által szervezett eseményről itt olvashat bővebben.

//2018.05.28.

A visegrádi országok közötti jogi harmonizációt segítő projekt keretében az együttműködő partnerek és az érintett országok minisztériumainak képviselői Koppenhágába és Malmőbe látogattak május 22-23-án. A látogatás célja az volt, hogy az Északi Tanács által 2014-ben létrehozott Szabad Mozgás Tanácsának munkáját, belső mechanizmusait megismerjék. Beszámolónkat itt olvashatja.

//2018.05.28.

Megjelent az olasz, német és szerb partnereinkkel közösen összeállított kérdőívünk, mely a dunai és adriai-jón-tengeri régiókban működő határ menti együttműködési struktúrák és jellemzőiknek feltérképezését célozza. A kérdőív kitöltésével egyben regisztrál a SECCo2 projektünk keretében készülő on-line platformra, melyen majd határ menti együttműködéssel kapcsolatos tudnivalókat, híreket olvashat, illetve rendezvényekről, pályázati és projekt lehetőségekről értesülhet. További információért és a magyar nyelvű kérdőívért kattintson ide.

//2018.05.28.

Május 16-án délelőtt Olivier T. Kramsch előadásával befejeződött a határon átnyúló kormányzásról szóló szemináriumsorozatunk. A Radboud Egyetem előadója a határtudomány elméleti problémafelvetéseit konkrét példákkal illusztrálta és nyújtott átfogó betekintést a határon átnyúló kormányzás kihívásaiba a jelenkor politikájának fényében.

Hírarchívum